Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tarihçe

Eczacılık tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Hastalıklara şifa olarak doğanın kendisi kullanılmış ve bitkilerden faydalanılmıştır.  Eczacılık tarihinde önemli yere sahip olan Galenos'un hazırladığı preparatlar, yaptığı ilaçlar ve "İlaçların Terkibi" adlı kitabı eczacılık alanına büyük katkılar sağlamıştır. XVI. yüzyıla kadar tıp ve eczacılık birlikte gelişmiş ve usta-çırak yöntemi ile doktor ve eczacılar yetişmiştir. Bu dönemde eczacılık tıp biliminin içinde kalmış ve doktorlar hastalarına gerekli gördükleri ilaçları kendileri hazırlamışlardır. XVI. yüzyılda Avrupa'da başlayan Rönesans hareketi ile başlayan tıp ve eczacılık alanındaki gelişmeler bu iki disiplinin birbirinden ayrılmasıyla sonuçlanmıştır. 25 Nisan 1777 tarihinde Fransa'da "Eczacılık Okulu"nun açılması ile ustaların yanında yapılan pratik eczacılık eğitimi son bulmuş ve toplu öğretime geçilmiştir.  

Osmanlı Dönemi'nde ilk eczacılık öğretimi 14 Mayıs 1839 tarihinde, "Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane" bünyesinde açılan "Eczacılık Sınıfı"nın ilk dersi ile başlamıştır. Ülkemizde bu tarih "Eczacılık Bayramı" olarak kutlanmaktadır. Bu eczacılık sınıfından 1840 yılında Ahmed Mustafa ve Kadri Süleyman Efendiler eczacılık diploması alarak mezun olmuşlardır. Bu sınıfa başlangıçta yalnızca askeri yatılı öğrenciler alınmış ve mezun olduklarında askeri hastanelerde görevlendirilmişlerdir. 1858 yılından itibaren alınan sivil ve gündüzcü öğrencilerde eczacılık okumaya başlamıştır. Bu dönemde eczaneler ilaç hazırlanan labaratuvar bölümü ve ilaçların müşteriye sunulduğu kabul bölümünden oluşmaktaydı. Bu eczaneler aynı zamanda çalışan hekimleri ve hasta muayene odası da bulunan sağlık merkezi niteliğinde hizmet vermekteydiler. Bu dönemde İstanbul'da imal edilen yerli hazır ilaçlara "müstahzarat-ı tıbbiye-i Osmaniyye" adı verilmiştir. 1895 yılından sonra Eczacı Ethem Pertev tarafından yapılan "Pertev şurubu" ve Eczacı Ali Süreyya tarafından yapılan "iksir-i Süreyya" adlı iki hazır ilaç büyük üne kavuşmuş ve dış ülkelere bile ihraç edilmiştir. 

Cumhuriyetin ilk yıllarında eczacılık eğitimi İstanbul'da "Eczacılık Mektebi"nde devam etmiştir. Ülkemizde kurulan ilk eczacılık fakültesi, Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesidir(1960). Daha sonra 1962 yılında İstanbul Üniversitesi ve 1967 yılında Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakülteleri kurulmuştur. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, 15.04.2015 tarihli ve 29327 sayılı resmi kanun ile İstanbul'da Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane(Hamidiye) külliyesinde kurulmuş ve  2017-2018 eğitim-öğretim yılında eğitime başlamıştır. Eczacılık Fakültesi 16/2/2016 tarihli ve 2016/8555 sayılı bakanlar kurulu kararı ile kurulmuştur.