Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Eczacılık Fakültesi Program Bilgileri

Güncelleme : 17.01.2025
Programın Yeterlilik Düzeyi

Eczacılık Lisans Programı; Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi’ne (TYYÇ) göre Sağlık Temel Alanı’nda yer almakta olup öğrenim seviyesi 7. düzeydedir. Ayrıca, “Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlilikler Çerçevesi’ne göre (QF-EHEA) 1. düzey ve ‘Yaşam Boyu Öğrenim için Avrupa Yeterlikler Çerçevesi’ne (EQF-LLL) göre 7. düzeydir.

Hamidiye Eczacılık Fakültesinde ulusal ve uluslararası olmak üzere iki program üzerinden eğitim verilmekte ve öğrenci kabul edilmektedir.

Programa 2017-2018 eğitim öğretim döneminde lisans öğrenci kabulüne başlanmıştır.

Programın Amacı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Eczacılık Fakültesi eğitim programının amacı, toplumun ve hastanın ilacı doğru ve güvenli bir şekilde kullanmasını sağlamak ve hastanın yaşam kalitesini yükseltmek için gerekli bilgiye sahip eczacılar yetiştirilmesidir. Bu sayede; ilaç firmalarının standardizasyonunu, kalite güvenliğini ve yönetimini sağlayan ve ilaç kullanımı sonucu ortaya çıkan çok yönlü sorunlara çözüm sunan eczacılar yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Bu sayede hem bireysel hem de toplum için etik ilkeler çerçevesinde değenlendirildiğinde, hastalıkların teşhis ve tedavisinde kullanılan doğal ve sentetik maddeler, hastalıklardan korunma, çeşitli tıbbi ürünlerin ve ilaç formlarının hazırlanması, analiz yöntemleri, farmakolojik etkileri, hastaya sunumu, güvenlik, etkinlik ve konfor açısından akılcı kullanımları konusunda yardımcı olabilecek bilirkişiler ortaya koyabilmektir.

Programın Eğitim Türü

Tam zamanlı

Programın Öğrenim Dili

Türkçe

Kazanılan Derece

Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenciler “Eczacı” unvanı ile mezun olur.

Programın Öğrenim Süresi ve Süreçleri

Öğrenim süresi 10 yarıyıldır.

Eczacılık Fakültesinden mezun olmak için öğrencilerin, 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olması gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum kredi 223 ve minimum AKTS 300’dür. İlgili kredilerin tamamlanmasının yanısıra, programın öngördüğü tüm uygulamaların, mezuniyet projesi dersi ve stajların “SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ” hükümlerine göre başarı ile tamamlanması zorunludur.

300 AKTS kredi kazanarak programı başarılı bir şekilde tamamlayan ve program yeterlilikleri sağlayan öğrenciler “yüksek lisans” derecesine sahip olur.

Programa Başvuru, Kayıtlar ve Yatay Geçişle Öğrenci Kabulü

Bu konular ile ilgili güncel bilgi için “SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ”ne bakınız.

Mezunlar İçin İş ve Akademik Kariyer İmkânları

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunları serbest eczane işletebilecekleri gibi eczanelerde yardımcı eczacı ya da ikinci eczacı pozisyonlarında ya da hastane eczanelerinde çalışabilir. Ayrıca ilaç ve kozmetik endüstrisinde farklı birimlerde (üretim, kalite kontrol, kalite güvence, araştırma-geliştirme, farmakovijilans, klinik araştırmalar, medikal, pazarlama, ruhsatlandırma), Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu gibi kamu kurum ve kuruluşlarında, ilaç ve zehir bilgi merkezlerinde, hücre ve kök hücre tedavi merkezlerinde, radyofarmasi laboratuvarlarında, tıbbi cihazla ilgili onaylanmış kuruluşlar, sözleşmeli araştırma kurumları, ilaç danışmanlık şirketleri ve meslek örgütlerinde görev alabilir. Bunun yanısıra yurt içi/yurt dışı doktora programları ile akademik kariyer yapma imkânına da sahiptirler.

Güncelleme : 17.01.2025
  • Eczacılık alanında; kuramsal, uygulamalı, teknolojik, kanıta dayalı ve güncel bilimsel bilgilere sahiptir.
  • Bilimsel kaynakları ve farmakopeleri kullanarak; doğal ürün, ilaç etkin ve yardımcı maddeleri ile ilgili fiziksel, kimyasal, biyolojik analizleri değerlendirecek bilgiye sahiptir.
  • Sağlık alanındaki bilginin; kaynağını, sınırlarını, doğruluğunu, güvenilirliğini ve geçerliliğini değerlendirme bilgisine sahiptir.
  • Eczacılık eğitimi sırasında edindiği bilgi ve becerileri ilgili mevzuat ve etik kurallar doğrultusunda mesleğin farklı uygulama alanlarında kullanır.
  • Edindiği Bilgi, beceri, tutum ve davranışlar ile topluma ve meslektaşlarına rol model olur.
  • Hasta odaklı ve akılcı ilaç hizmetleri sunmak amacıyla; hasta güvenliğini gözeterek, kanıta dayalı bilgileri ve güncel teknolojileri kullanır.
  • Eczacılık alanındaki bilgi ve birikimini kullanarak tüm sağlık paydaşlarıyla etkili iletişim kurar, iş birliği içerisinde sorumluluk alır.
  • Eczacılıkla ilgili konularda tüm paydaşlara yazılı-sözlü bilgi aktarımı için bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
  • Eczacılık alanındaki sorunları belirler, bilimsel ve kanıta dayalı veriler doğrultusunda değerlendirir, inovatif ve girişimci bakış açısıyla çözüm geliştirir, bağımsız ve/veya ekip üyesi olarak çalışır ve sorumluluk alır.
  • Eczacılık alanındaki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir, yaşam boyu öğrenmeyi benimser, eğitimlere katılır ve katılımını belgeler, sorumluluğu altında çalışanların kişisel ve mesleki gelişimlerini destekler.
  • İlaç hammaddelerinin standardizasyonunda ve farmasötik ürünlerin; formülasyonu, üretimi, kalite kontrolü, analizi, validasyonu, ruhsatlandırılması, patent çalışmalarının tüm aşamalarında görev alır.
  • Doğal, sentetik ve biyoteknolojik kaynaklardan farmasötik ürün eldesinde ilaç tasarımı ilkelerini kullanır, ilaçların vücuttaki etkileri ve yazgısıyla ilgili süreçleri değerlendirir.
  • Birinci basamak sağlık hizmeti kapsamında eczacılık hizmeti sunar ve hastaları gerektiğinde ilgili sağlık profesyonellerine yönlendirir.
  • İlk yardım ve laboratuvar güvenliğinin önemini benimser; afet ve acil durumlarda yapılması gerekenleri tespit eder ve uygular.
  • Halk sağlığı, iş sağlığı/güvenliği ve sürdürülebilir çevre konularında toplumsal sorumluluk bilinci ile hareket eder ve bu sorumluluklarını geliştirecek organizasyonlarda görev alır.
  • Eczacılıkla ilgili güncel gelişmeleri takip etmek ve tüm paydaşlarla etkili iletişim kurmak için yeterli yabancı dil bilgisine sahiptir.
  • Reçeteli ve reçetesiz olarak sunulan ilaç, tıbbi malzeme/cihazlar, doğal ve kozmetik ürünlerin; etkinliğini, kalitesini ve güvenliğini takip eder, danışmanlığını yapar, ürünlerle ilgili tespit ettiği sorunları yetkili birimlere rapor eder.
Programın Çıktılarının TYYÇ İle İlişkilendirilmesi
Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler ÇerçevesiProgramın Çıktıları
1234567891011121314151617
Bilgi
Kuramsal-Olgusal
Sağlık alanındaki temel ve güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve multimedya eğitim araç gereçleri ile diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
343
Bilginin doğası, kaynağı, sınırları, doğruluğu, güvenirliliği ve geçerliliğini değerlendirme bilgisine sahiptir.
433
Sağlık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir.
333
Beceriler
Bilişsel-Uygulamalı
Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak bilimsel olarak kanıtlanmış verileri yorumlar ve değerlendirir, sorunları tanımlar, analiz eder, araştırmalara ve kanıtlara dayalı mesleki ve etik değerleri gözeterek çözüm önerileri geliştirir, bilgiyi paylaşır, ekip çalışması yapar.
323
Sağlık ve araştırma alanı ile ilgili bilgi teknolojilerini kullanır.
43
Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak birey, aile ve topluma yönelik sağlık eğitimi yapar.
4
Alanına özgü sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir.
2
Yetkinlikler
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Sağlık alanı ile ilgili sahip olduğu ileri düzeydeki bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve bu alanda çalışan diğer meslek grupları ile işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
4
Sağlık alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
3
Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve süreci izleyip değerlendirir.
2
Alanına özgü bilimsel bilgi üretme sorumluluğunu yerine getirir/tanımlayıcı düzeyde araştırma yapar.
1
Öğrenme Yetkinliği
Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
2
Öğrenme hedeflerini belirler ve öğrenmeyi öğrendiğini gösterir.
3
Öğrenme kaynaklarını belirler, kaynaklara etkin/hızlı erişir.
2
Yaşam boyu öğrenmeyi benimsediğin gösterir, gelişime açıktır ve bu davranışı devam ettirir.
3
Bilgiye ulaşma yollarına karar verir ve uygular.
2
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Sağlık alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarır; ilgili kişi ve kurumların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler.
4
Sağlık alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek ekip çalışması içinde ve sürecin etkin bir elemanı olarak uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.
3
Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için diğer meslek grupları ile işbirliği içinde proje ve etkinlikler düzenler ve bunları uygular.
3
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
3
Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
3
Sağlık alanında toplumun ve dünyanın gündemindeki olayları/gelişmeleri izler ve değerlendirir.
4
Sözlü ve yazılı olarak etkili iletişim kurar.
3
Kültürlerarası iletişim kurma bilgi ve becerisine sahiptir.
4
Mesleki aktivite ve uygulamalarını etkin ve güvenli şekilde belgeler/doğru ve etkili kayıt tutar.
3
Alana Özgü Yetkinlik
Sağlık alanı ile ilgili verileri toplar, yorumlar, uygular ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar ve toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
3
Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve bu süreçlere katılır.
2
Bebek ve çocukları da kapsayacak şekilde, birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir ve uygular.
2
Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır.
3
Profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur.
3
Sağlıklı ve/veya hasta bireyin yapısı, fizyolojik fonksiyonları ve davranışları; bireyin sağlığı ile fiziksel ve sosyal çevresi arasındaki ilişkisini anlamaya yetkindir.
2
Mezuniyet sonrası kurum içi, yerel, ulusal ve uluslararası eğitimlere katılır; bunları kredilendirir ve belgeler.
2
Etik ilkelerin ve etik kurulların eğitim- uygulama ve araştırma alanlarında birey ve toplum için önemini bilir.
2

* 1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek